Thursday, December 1, 2016

Značaj učenja Deen ...




"Ako Allah želi u korist nekoga, On mu daje razumijevanje (razumijevanje) ove religije."

[Sahih Bukhari vol.1 # 71, Tirmidhi i Musnad Ahmad]

Na primjer vođenja i znanja s kojima, Allah je poslao mene kao obilne kiše koja pada na Zemlju, od kojih su neke bila plodno tlo, apsorbuje kišnicu i izveo vegetacije i trave u izobilju. (I) drugi dio je bilo teško i držao kišnice i Allah koristi ljudima s njom i oni ga koriste za piće, što su se životinje piju iz njega i za navodnjavanje zemljišta za uzgoj. (I) dio je bio jalova što, nije mogao ni držati vodu ni roditi vegetacije (onda je to zemljište dao nikakve koristi). Prvi je primjer osobe koja podrazumeva Allaha vjere i dobiva korist (od znanja), koji je Allah otkrio kroz mene (Poslanika) i uči, a zatim uči druge. Posljednji primjer je osoba koja ne mari za to i ne treba Allahova vođenje otkrio kroz mene (On je kao da goleti.) "

[Sahih Al-Bukhari V.1 br.79. Prenosi Ebu Musa]

"To je samo oni koji imaju znanje među robovima koji se boje Allaha."

[Soorah Al-Fatir (35): 28]

"Tražite znanje, jer traže ga u ime Allaha je obožavanja. I znajući da čini više bogobojazan; i potrazi za to je džihad, predaje se na one koji ne znaju je milostinja, pregled i učenje je više je kao tasbeeh. Kroz znanja Allah će biti poznat i obožavan. Sa znanjem Allah će podići ljude i da ih vođama i imami, koji će zauzvrat vodič drugim ljudima. "

[Fetava Ibn Tejmijje Vol.10, str.39]

"Ko korača na putu u potrazi za islamske znanja, Allah će olakšati put u raj za njega. Anđeli će smanjiti svoja krila, zadovoljan ovom tragalac znanja, i svi na nebesima i na Zemlji će tražiti oprost za upoznati osobu, čak i ribe u najdublje voda će tražiti oproštaj "

[Ebu Davud, Ibn Madže, Tirmidhi # 2835-Sahih hadis]

"A koga smrti preuzima dok se bavi sticanje znanja u cilju oživljavanja islama uz pomoć toga, tu će biti jedan stepen između njega i Proroci u raj."

[Al-Tirmidhi hadis br. 249. Naracija Al-Hasan al-Basri]

No comments:

Post a Comment